تاريخ : دوشنبه 2 اردیبهشت1392 | 6:8 بعد از ظهر | نویسنده : مرگ کافر541 قاتلی541 عمر ابوبکر541 لگدزن




گیاهان تقویت کنندة اعصاب سنبل الطیب،سوسنبر،سویا،سیب،سیر،شادنج،شاهدانه،شلغم،شنبلیله،شوید

تاریخ درج : 1389/12/22
تعداد نمایش : 6160

سنبل الطیب
سنبل الطیب که به نام های علف گربه- سنبل العصافیر- سنبل طبی- تاروس- سنبل هندی- آلک و سنبل لطیف نیز نامیده می شود، دارای خاصیت آرام بخش – نشاط آور- اشتها آور و تقویت کننده ی اعصاب می باشد . همچنین آن را می توان در مواردی مانند: نفخ- افزایش شیر مادر- تصلب شرایین – تقویت حافظه- سکسکه- تقویت قلب- طپش قلب- فشارخون- استسقاء کلسترول- سردرد- سرگیجه- تشنج- بی خوابی – قاعدگی های دردناک- کلسترول – تقویت نیروی جنسی- صرع – رعشه- کولیت و پیشگیری از سکته نیز استفاده نمود.
مضرات :
زیاده روی و مصرف بی رویه سنبل الطیف موجب ناراحتی های کلیوی و ضعف بینایی می شود.

سوسنبر
سوسنبر که به نام های سرسنبل- سیه سنبل- آس بویه- خالواش- نعناع صحرایی- دباب- نعناع فلفلی- حاشابری- سیسنبر- نام الملک و سوسن بر نیز معروف می باشد، دارای خاصیت نشاط آور- آرام بخش و تقویت کننده ی اعصاب می باشد. همچنین از این گیاه می توان در مواردی مانند: التهاب- دفع اخلاط خونی- دفع انگل روده- زیاد کردن ادرار- نفخ اسهال- سردرد- ورم کبد- ناراحتی های معده- احتقاق بینی- تسکین درد سینه- تقویت حافظه- تشنج- سنگ کلیه- مسمومیت- استفراغ = پیچیش روده- میگرن – سیاه سرفه – بدبویی دهان- آسم – طپش قلب – تنظیم عادت ماهانه – سیاه سرفه – بی خوابی – ورم پروستات و رماتیسم نیز استفاده نمود.
مضرات :
1)    افراد مبتلا به ناراحتی های ریوی باید در مصرف سوسنبر احتیاط نمایند.
2)    زنان باردار و زنان شیرده باید در مصرف سوسن بر احتیاط کنند. زیرا ممکن است موجب ناراحتی و کاهش شیر گردد.
3)    افراط در مصرف سوسن بر مضر بوده و موجب ناراحتی های ریوی می گردد.

سویا
سویا که به نام های سوژا- لوبیا چیتی و لوبیا ژاپنی نیز نامیده می شود، دارای خاصیت مقوی دستگاه عصبی بوده و همچنین می توان از آن در مواردی نظیر : آلرژی – افزایش شیر مادر- اختلالات نیروی جنسی- سرطان معده- سنگ کیسه ی صفرا- نازایی- کم وزنی – طپش قلب- قاعدگی های دردناک- مسمومیت های غذایی- تقویت حافظه و واریس نیز مورد استفاده قرار داد.
مضرات :
1)    افراد مبتلا به فشار خون باید در مصرف سویا احتیاط نمایند.
2)    مصرف خام سویا موجب عدم جذب برخی از ویتامین ها می شود.
3)    زیاده روی و مصرف سویا مضر بوده و موجب تولید اسید اوریک و ناراحتی نقرس می گردد.

سیب

سیب که به نام های آلما- سیو- تفاح- سیب درختی- زعرور- کیل و سیف نیز معروف می باشد، دارای خاصیت آرام بخش- نشاط آور و تقویت کننده ی اعصاب می باشد. از این میوه ی خوش طعم می توان علاوه بر تقویت اعصاب در مواردی مانند: سنگ کلیه- دفع سموم بدن – دفع اخلاط- دفع انگل- چسبندگی پلاکت های خون – مسمومیت – بدبویی دهان – تلخلی دهان- گواتر- تقویت کبد- عدم امکان دفع ادرار نقرس- ورم کلیه ها- دیابت- آتروز- پوکی استخوان- سوء هاضمه- تقویت مثانه- چربی خون- تقویت کلیه ها- فشار خون- زخم روده و اثنی عشر- ورم روده- تقویت نیروی جنسی- زخم های واریسی- تقویت قلب- بی خوابی و تب خال نیز  می توان استفاده نمود.
مضرات :
1)    مصرف سیب ترش برای مبتلایان به آسم زیان آور می باشد.
2)    مصرف سیب نارس و کال موجب ضعف نیروی جنسی- سوء هاضمه- ناراحتی کبد- نفخ- ناراحتی معده- اختلال در حافظه و تب می شود.
3)    اشخاص مبتلا به رماتیسم باید از مصرف سیب نارس خودداری کنند.
4)    زیاده روی و مصرف بی رویه سیب مضر بوده و موجب ناراحتی های کبدی- ناراحتی معده و ریه می گردد.

ولی یعنی چه ؟ ولی و سر پرست و قیم را ولی و سر پرست و صاحب اختیار روی سر روی دوش  دوش نبی حیدر است وارث پیغمبر است سه برتری علی نسبت به پیامبر به فرموده خود پیامبر پدر زنش نیکوترین و با قارترین پیامبر خداست همسرش کوثر است و به دوش رسول خدا بت ها را شکسته است و در کعبه به دنیا آمده جیگر رسول خدا کننده دره خیبر علیست ضربت علی یوم الخندق عبادت ثقلین کتاب الله و عترتی

عشق یعنی نام مولاء مصطفا هم علی باشد محمد مصطفا این مرتضا  ولی علی یلی
                                                            

 ولی یعنی علی قلب پیغمبر علی آئینه روی نبی عشق یعنی دوش احمد بت شکن ساقی کوثر علی زاده کعبه زاده محراب شهید محراب علیست سایه پیغمبر ندارد هیچ میدانی چرا آفتابی چون علی در سایه پیغمبر است

عکس نام محمد علیست آئینه روی محمد
 
علیست جانشینه مصطفا این مرتضا مو لاء
 
علیست عکس نام محمد علیست بت شکن در کعبه بر دوش نبی ست میتوانید کپی گرفته و در وبلاگتان قرار دهید

سیر
سیر که به نام های صارمساق- ثوم و فوم نیز نامیده می شود، دارای خاصیت تقویت کننده ی اعصاب بوده و نیز می توان آن را در مواردی نظیر : زیاد کردن ادرار- دفع اخلاط- تصفیه ی خون- دفع انگل- تقویت کلیه ها- عفونت مجاریب ادرار- بی خوابی- دیابت – قطره قطره آمدن ادرار- فشار خون- تقویت لثه ها- پیشگیری از سکته مغزی- اسید اوریک- نقرس- زخم معده- سرماخوردگی- گلودرد- سیاتیک- ورم پروستات- تنظیم عادت ماهانه- تصلب شرایین- آرتروز- مسمومیت- استسقاء- احساس صداهای مبهم در گوش-زخم های واریسی- صرع – گواتر- اسهال- اسهال خونی و چربی خون نیز به کار برد.
مضرات :
1)    مصرف سیرداغ برای مبتلایان به ورم پروستات مضر می باشد.
2)    افراد مبتلا به ناراحتی های پوستی- تیروئید- ناراحتی مثانه- جوش صورت – بو اسیر و قلب باید در مصرف سیر احتیاط نمایند.
3)    زیاده روی و مصرف بی رویه سیر موجب سردرد- یبوست- ناراحتی معده – سوء هاضمه – نفخ- ضعف بینایی- دل درد- ناراحتی های کلیوی و مثانه- صفرا و ناراحتی طحال شده و همچنین موجب عدم جذب ید می شود.
4)    زنان باردار و شیرده نباید در مصرف سیر زیاده روی نمایند.

شادنج
شادنج که به نام های حجرالدم و شادانه نیز نامیده می شود، دارای خاصیت آرام بخش و تقویت کننده ی اعصاب بوده و همچنین از آن می توان در مواردی مانند: دفع اخلاط خونی اسهال-سیاتیک- تقویت بینایی- زخم روده- اسهالخونی- خونریزی های پوستی- عدم امکان دفع ادرار و سل نیز استفاده نمود.
مضرات :
1)    اشخلص مبتلا به بو اسیر و ورم پروستات باید در مصرف شادنج احتیاط نمایند.
2)    افراط در مصرف شادنج موجب ناراحتی و یبوست می گردد.

شاهدانه
شاهدانه که به نام های شاه دانج- حشیشة الفقرا- کنف- تیل و ورق الخیال نیز نامیده می شود، دارای خاصیت نشاط آور- ارام بخش و تقویت کننده ی نیروی اعصاب می باشد. از شاهدانه می توان علاوه بر تقویت اعصاب در مواردی از جمله: زیاد کردن ادرار- نفخ- رماتیسم- استسقاء- سردرد- سرطان معده- تب های مزمن- تقویت معده- بی اختیاری دفع ادرار- دل درد- تسکین درد رحم- بی خوابی- سیاه سرفه – انزال زودرس و تقویت قلب نیز استفاده کرد.
مضرات :
1)    افراد مبتلا به زخم روده و اثنی عشر- مالیخولیا- آسم و ناراحتی های کبدی باید در مصرف شاهدانه احتیاط نمایند.
2)    زیاده روی و مصرف بی رویه شاهدانه خطرناک بوده و نیز وجب سردرد- سوء هاضمه- زردی چهره- کم اشتهایی- اختلال در نیروی جنسی- عدم امکان دفع ادرار- کاهش اسپرم و ناراحتی های کبدی می گردد.

شلغم
شلغم که به نام های بوشاد- شلجم- شلیم و برشاد نیز نامیده می شود، دارای خاصیت نشاط آور و تقویت کننده ی اعصاب می باشد.
از شلغم می توان علاوه بر تقویت اعصاب در مواردی نظیر: کم اشتهایی- دفع اخلاط- زیاد کردن اسپرم- تشنج- سل- فشار خون- آبسه- دیابت- رماتیسم- کم خونی- تقویت نیروی حافظه- آسم- زیادی وزنی- چسبندگی پلاکت های خونی- تقویت نیروی جنسی- گواتر- نقرس- تقویت بینایی- تقویت کلیه ها- گلو درد عفونی- ورم روده و عدم امکان دفع ادرار نیز استفاده به عمل آورد.
مضرات :
1)    شلغم خام دیر عضم می باشد و موجب نفخ می گردد.
2)    افراد مبتلا به ناراحتی های قلب- تیرویید و صرع باید در مصرف شلغم احتیاط نمایند.
3)    زیاده روی در مصرف شلغم موجب افزایش سودا- سوء هاضمه و عدم جذب ید می گردد.

شنبلیله
شنبلیله که به نام های شنبله – شملی- حلبه – فریقه و خلبه نیز معروف می باشد، دارای تقویت کننده ی اعصاب می باشد.
از این نوع سبزی می توان علاوه بر تقویت حافظه در مواردی مانند: زیاد کردن ادرار- کم اشتهایی- افزایش اسپرم- دفع اسید اوریک- یبوست- تنگی نفس- ورم معده- استسقاء- زیادی وزن- کم خونی- سل ناراحت های ریوی- کمر درد- لکه های سفید جلدی- تنظیم عادت ماهانه- بیماری های عفونی- رماتیسم- تقویت کبد- عدم امکان دفع ادرار- نقرس- مسمومیت- تسکین درد سینه- بو اسیر- ورم طحال- فتق- تقویت روده ها و دیابت نیز استفاده نمود.
مضرات :
زیاده روی در مصرف شنبلیله موجب نازایی- استفراغ- تولید اخلاط- سردرد- ناراحتی های بیضه ها- و بدبو شدن ادرار و عرق می گردد.

شوید
شوید که به نام های شود- شبت- رازیانه ی کاذب- شوا- سود و سذاب البر نیز نامیده می شود، دارای خاصیت تقویت کننده ی اعصاب بوده و همچنین از آن می توان در مواردی  مانند: تشنج- دفع اخلاط- افزایش شیر مادر- زیاد کردن اسپرم- نفخ- سنگ کلیه- زیاد کردن ادرار- فشار خون- سوزش معده- استسقاء تسکین گوش درد- بو اسیر- تقویت کبد- سوء هاضمه- مسمومیت- شبکوری- تنظیم عادت ماهانه- ناراحتی طحال- یرقان- صرع – بی خوابی- تشنج های عصبی- ورم روده- دل درد- تقویت حافظه – ناراحتی طحال- چربی خون و تصلب شرایین نیز مورد استفاده قرار داد.
مضرات :
1)    افراد مبتلا به زخم معده و و ناراحتی های کلیوی باید در مصرف شوید احتیاط نمایند.
2)    مصرف شوید به علت داشتن هورمون جنسی زنانه ممکن است در آقایان موجب اختلال در نیروی جنسی شود.
3)    مصرف تخم شوید قبل از غذا موجب استفراغ می شود.
4)    زیاده روی و مصرف بی رویه شوید موجب اختلال در بینایی- سوء هاضمه – ناراحتی های کلیوی و ... می گردد.
متخصص گیاهان دارویی با بیان این مطلب گفت: بیشتر گیاهان (سبزیها و میوهها) به علت فیبر و الیافی که دارند، باعث کاهش کلسترول و تریگلیسرید خون میشوند.البته تاثیر گیاهان در کاهش چربی خون یکسان نیست، تاثیر برخی از آنها بیشتر است و به دلیل خاصیتی که در کاهش کلسترول و تریگلیسرید خون دارند، برای تهیه دارو استفاده میشوند.
دکتر محمد صالحی افزود: بین گیاهان، سیر بیشترین قدرت را در کاهش کلسترول و تریگلیسرید خون دارد و بیش از صد صنعت داروسازی در دنیا از سیر، فرآوردههای دارویی تهیه کردهاند. سیر علاوه بر کاهش کلسترول و تریگلیسرید، خاصیت ضدمیکربی و ویروسی دارد و فشارخون و قند خون را کاهش میدهد و خون را رقیق میکند.
وی تصریح کرد: البته سیر تازه از سیر پخته بهتر اثر میکند. اثر سیر ترشی نیز مانند سیر تازه است. میوه زیتون و روغن آن هم کلسترول را کاهش میدهد. سالهاست مشخص شده است که روغن زیتون چربی خون را کاهش میدهد.
استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: سه نوع نوشیدنی دیگر کاهشدهنده فشار خون، کلسترول و تریگلیسرید، شامل آب گوجهفرنگی، آب انار و آبغوره میشود این نوشیدنیها میتواند بین وعدههای غذایی یا همراه غذا مصرف شود.
وی یادآور شد: آلبالو، گیلاس، نارنج، لیموترش و گریپفروت نیز از میوههایی است که مصرفشان هم به صورت آبمیوه و هم میوه تازه، چربی و کلسترول خون را کاهش میدهد.
همچنین کدو حلوایی، جعفری، پیاز، جو، فلفل سبز، بادمجان و عدس نیز از جمله مواد غذایی است که به کاهش تریگلیسرید و کلسترول خون کمک میکند. البته باید دقت داشته باشید، این گیاهان باید به مقدار متناسب مصرف شود و روش طبخشان نیز مورد توجه قرار گیرد.

برای آگاهی از جزئیات یا خرید هر محصول بر روی آن کلیک کنید.

 

پرفروش

پرفروش

پرفروش

پرفروش

مجموعه پاورپوینت آماده رشته کشاورزی

مجموعه پاورپوینت آماده رشته کشاورزی

آموزش پرورش گل گلخانه ای

آشنایی با پرورش گل گلخانه ای

فیلم آموزشی کشت هیدروپونیک

فیلم آموزشی کشت هیدروپونیک

آموزش کشت توت فرنگی

آموزش کشت توت فرنگی گلخانه ای

پرفروش

پرفروش

پرفروش

پرفروش

آموزش پرورش خیار گلخانه ای

آموزش پرورش خیار گلخانه ای

آموزش کاشت گوجه

آموزش کاشت گوجه

آموزش کاشت خربزه

آموزش کاشت خربزه

نرم افزار آموزشی نکات فنی پرورش و نگهداری گل و گیاهان زینتی

پرورش و نگهداری گل و گیاهان زینتی



سیر

سیر

نام علمی: Allium sativumL.

خانواده: Alliaceae

نام انگلیسی: Garlic

گیاهی است دائمی، علفی به ارتفاع ۷۰ – ۴۰ سانتی‌متر، ولی به منظور تولید به‌صورت یک‌ساله کشت می‌شود. برگ‌ها سبزرنگ و پهن، پیاز توپر متشکل از تعداد ۱۵ – ۱۰ سیرچه کوچک (cloves یا bulblet) است که در پوسته‌ای غشایی قرار دارند. در حالت خشک، جداکردن این غشا موجب جدایی سیرچه‌ها از یکدیگر می‌شود. گل‌ها در انتهای دم‌گل بلند، به رنگ‌های صورتی، بنفش و کرم که در یک اسپات (spathe) دیده می‌شوند. این گل‌ها به طور معمول عقیم بوده، بنابراین بذر تشکیل نمی‌شود. در برخی شرایط پس از ۵ سانتی‌متر رشد ساقه، تعدادی پیازچه‌های هوایی (bulbil) در گل‌آذین تولید می‌شود که می‌توان برای تکثیر بوته از آنها استفاده کرد. سیرچه‌ها بر خلاف سیرچه‌های موسیر با پوسته نازکی احاطه گردیده که پس از مدتی از بین می‌رود. بوته سیر در مناطق سردسیر یا معتدل تولید بذر نمی‌کند ولی گاهی اوقات ممکن است به جای گل، پیازهای کوچکی روی ساقه ظاهر شوند که بتوان با آن این گیاه را نیز زیاد کرد. در حال حاضر واریته‌های Allium sativum به دو دسته تقسیم می‌شود:

دسته اول گونه sativum دارای سه واریته زیر است:

الف- A. sativum var. sativum  (بدون ساقه گل‌دهنده)

ب- A. sativum var. ophioscorodon (با ساقه گل‌دهنده خمیده)

ج- A. sativum var. scordoprasum(با ساقه گل‌دهنده ایستاده)

در دسته دوم Kuznetsov دو واریته دیگری را معرفی می‌کند:

الف- A. sativum var. sagitatumKuz. (با ساقه گل‌دهنده)

ب- A. sativum var. vulgaraeKuz. (بدون ساقه گل‌دهنده)

 

ارزش غذایی و اهمیت اقتصادی

حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد مواد متشکله سیر را آب تشکیل می‌دهد و در نتیجه مقدار مواد خشک آن نسبت به سایر سبزی‌ها بیشتر است. سیر حاوی حدود ۳۰ درصد کربوهیدرات، حدود ۱ درصد چربی و حدود ۷ درصد پروتئین است. مقدار کمی املاح معدنی و ویتامین‌های مختلف نیز در این گیاه موجود است (جداول ۲-۱ و ۲-۲). ماده آلی که باعث طعم ویژه این گیاه می‌شود آلیسین نام دارد و از مجموعه ترکیبات آلی گوگردی تشکیل شده است که تولیدکننده بوی سیر است. این بو از راه ریه دفع می‌شود. مواد دیگری مانند اسکوردین، ویتامی‌های B, C و E در یان گیاه وجود دارد.  از بین این مواد ترکیبات آلدئیدی، ستنی و اترسلی دارای اهمیت بیشتری هستند. سیر به‌علت دارا بودن املاح ید و سیلیس در تنظیم گردش خون موثر است و به‌علت دارا بودن آنتی‌بیوتیک برای درمان بیماری‌های باکتریایی از دیرزمان توصیه می‌شد.

امروزه سیر به‌عنوان یک محصول غذایی متداول در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد و بعد از پیاز در بین جنس پیاز، بیشترین تولید را در سطح جهان دارد. بر پایه اطلاعات سازمان خوار و بار کشاورزی جهانی (FAO) تولید سیر در سراسر جهان به‌طور دائم درحال افزایش است. با افزایش مصرف سیر، تقریبا در تمام کشورها، به‌ویژه در ایران تجارت داخلی و بین‌الملی آن به‌سرعت افزایش یافته است. مهم‌ترین صادرکنندگان سیر، اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، ایالات متحده و برخی کشورهای دیگر هستند. تجارت بین‌المللی، مربوط به کشورهای توسعه یافته صنعتی است. همانند سیر تازه، غذاهای کنسروی هم یک هدف مورد توجه است.

 

جدول ۲-۱- مواد غذایی موجود در سیر (گرم در ۱۰۰ گرم وزن تر قسمت قابل مصرف)

 

جدول ۲-۲- املاح معدنی و ویتامین‌های موجود در سیر ( میلی‌گرم در ۱۰۰ گرم وزن تر غده)

 

موارد مصرف و خواص درمانی

سیر گیاه دارویی مطلوبی است که از هزاران سال پیش استفاده می‌شده است. از مهم‌ترین آثار درمانی این گیاه، پایین آوردن فشار خون، کاهش دهنده کلسترول و قند خون و ضدعفونی کنندگی است. اسانس سیر روی کیست ژیاردیا موثر است. سیر به‌صورت تازه و خام، پخته و اشکال فرآوری شده مصرف می‌شود. با مصرف برگه‌های چوست دارچین و یا مصرف اب سیر بوی زننده دهان زودتر از بین می‌رود، ضمن اینکه تفاله سیر دیر هضم است.

احتیاط مصرف

مصرف زیاد سیر خشک (۴ گرم در روز) موجب یبوست، استفراغ و اختلالات معده و روده شده و مصرف سیر تازه (۳۰ گرم) موجب کم‌خونی شدید می‌شود

شرایط آب و هوایی

گیاه سیر سرمای بسیار شدید زمستان (تا ۴۰ سانتی‌گراد) راتحمل می‌کند و کشت پاییزه آن در مناطق کوهپایه‌ای امکان‌پذیر است. کاشت آن در زمین‌های سبک به‌علت تسهیل توسعه اندام زیرزمینی و تهویه بهتر، مناسب است.  سیر در خاک‌های حاصلخیز و زهکشی به خوبی رشد می‌کند. سیر را باید در خاک‌های قوی و غنی از مواد آلی کاشت. این گیاه را می‌توان در انواع خاک از لمونی سنگین تا شنی سبک نیز کشت کرد ولی برروی خاک لوم شنی سست که از مواد آلی غنی باشد بهترین رشد را دارد. در اراضی شنی کنار رودخانه‌ها نیز نتیجه خوبی می‌دهد.

سیرچه‌ها همانند سایر سبزی‌های پیازی در روزهای بلند و دمای بالا تشکیل می‌شود. بنابراین کاشت سیر باید در آب و هوایی معتدل نیمه‌گرمسیری و نیمه‌سردسیری و نیز در روزهای کوتاه و دمای پایین در پاییز و یا اوایل زمستان انجام گیرد تا گیاه بتواند رشد رویشی خوبی داشته باشد. زمان کاشت در مناطقسردسیر اوایل بهار است. در مناطقی مثل خوزستان که زمستان ملایم دارند در هر موقع از پاییز می‌توان به کشت آن اقدام نمود. آزمایش‌های متعددی نشان دهنده این واقعیت‌اند که به‌محض تشکیل شدن سیرچه‌ها، رشد رویشی گیاه متوقف می‌شود. به‌طور کلی این محصول در آب و هوای سرد و معتدل سردسیری و گاهی اوقات نیز در مناطق نیمه‌گرمسیری به‌خوبی به‌عمل می‌آید ولی برای هر نوع آب و هوا باید نوع مناسب آن کاشته شود. سیرچه‌ها در دمای پایین‌تر از ۱۸ درجه سانتی‌گراد تشکیل می‌گردد. استفاده از کودهای دامی پوسیده و کودهای شیمیایی در افزایش عملکرد موثر است. مقدار و نوع کودها شبیه پیاز است.

زارعین برای کاشت سیر معمولاً از زمین‌هایی استفاده می‌کنند که به آن کود دامی کافی داده باشند. از این‌رو ۳ تا ۴ ماه قبل از کاشت کود حیوانی را با خاک مخلوط می‌کنند. اگر کود پوسیده باشد می‌توان آن را در هنگام کاشت نیز با خاک مخلوط نمود و معمولاً ۲۰ تا ۲۵ روز قبل از کاشت از ۲۰ تا ۲۵ تن کود دامی کاملاً پوسیده شده و با خاک مخلوط می‌شود. کودهای شیمیایی را معمولاً قبل از کاشت به زمین می‌دهند. مقدار کود فسفره بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلو در هکتار است. کود ازته را می‌توان به‌صورت کود سرک در هنگام رشد گیاه به آن داد بدین صورت که بعد از آزمایش خاک تا ۱۰۰ کیلوگرم ازت که نصف ۱۰۰ کیلوگرم یعنی ۵۰ کیلوگرم آن در زمان کاشت و بقیه آن یعنی ۵۰ کیلوگرم آن ۴۵ روز بعد از کاشت به‌عنوان کود سرک استفاده می‌شود.کود پتاسه تا ۶۰ کیلوگرم در هکتار توصیه می‌شود.

تهیه بستر کشت

برای تهیه بستر کشت ابتدا خاک مورد کاشت بایستی کاملا تسطیح شده و زهکش دار شود. زمین با شخم، دیسک، هرس بایستی به صورت کامل آماده کاشت شود. در دوره‌ی آماده سازی خاک، بقایای زراعت قبلی بایستی جمع‌آوری و سوزانیده شود. دو تا سه هفته قبل از کاشت، کود حیوانی پوسیده در سطح ۲۵ تا ۳۰ تن در هر هکتار در زمین زراعی استفاده شده و با خاک مخلوط می‌شود. در مناطق خشک نسبت به نوع آبیاری که پشته‌بندی یا کرت‌بندی است آن را آماده نمود (کاشت سیر در گیلان به‌صورت دیم است). در زمین‌های شنی و سست عرض جوی و پشته‌ها را مساوی و در حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی‌متر انتخاب می‌کنند. چنانچه زمین لوم یا لوم سنگین باشد، پشته‌ها را عریض‌تر انتخاب کرده طوری که به‌توان روی پشته دو یا سه ردیف سیرکاری کرد. سیر می‌تواند در طیف وسیعی از خاک‌ها از شنی لومی تا رسی سنگین  پرورش یابد. اما خاک‌های شنی  لومی عمیق و قابل نفوذ که ظرفیت نگهداری رطوبت بالا را دارد مطلوب‌ترین خاک جهت پرورش سیر محسوب می‌شود. اگر در خاک رسی اقدام به کشت شود بایستی با اضافه نمودن کودحیوانی پوسیده اصلاح شود. خاک‌هایی که دارای اسیدیته بالا بوده و قلیائیت پائینی دارند برای کاشت این نبات مناسب نمی‌باشند. pH مناسب خاک برای کشت این نبات بین ۸/۵ تا ۵/۶ است.

 

کاشت، داشت و برداشت

سیر یکی از معدود گیاهی است که فقط از طریق غیرجنسی زیاد می‌شود. قبل از کاشت و در روز کاشت، سیرچه‌ها که پیاز مرکب به حساب می‌آیند جدا سازی می‌شوندسیرچه‌ها را نباید قبل از کاشت جدا کرد. در غیر این‌صورت کاهش عملکرد را در پی خواهد داشت. هر یک از سیرچه‌ها یا لپه‌ها به عنوان ماده بذری به حساب می‌آیند. معمولا سیرچه‌ها را دست‌چین کرده سیرچه‌های بزرگ، بدون علایم بیماری و سالم را برای کاشت انتخاب می‌نمایند. میزان سیرچه‌ها یا لپه‌ها بستگی به اندازه سیرها دارد. در هر صورتمقدار بذر با توجه به ضایعات کاشت ۳۵۰  تا ۵۰۰  کیلوگرم سیر برای کاشت یک هکتار کافی است.در موقع کاشت از سیرچه‌های بزرگ و کاملا سالم استفاده می‌شود. سیرچه‌های بزرگتر عملکرد بیشتری را نسبت به سیرچه‌های کوچکتر تولید می‌نمایند. به علاوه مقدار رشد گیاهی سیر در زمان قبل از تشکیل غده و خصوصاً تعداد برگ‌های تشکیل شده در دوره قبل از غده دهی تأثیر زیادی در اندازه غده و در نتیجه میزان عملکرد دارد. در صورتی که غده‌ها دیر کاشته شوند به علت اینکه فرصت کافی برای رشد گیاهی و تولید برگ فراوان وجود ندارد از میزان محصول به مقدار زیادی کاسته می‌شود.کاشت می‌تواند به‌صورت دستی انجام شده یا توسط سیرچه کار روی پشته‌ها انجام گیرد. کاشت با بیل در مقیاس کوچک و کاشت با سیرچه کار در مزارع بزرگ صورت می‌گیرد. طرز قرار گرفتن سیرچه‌ها، به صورت عمودی، کج و با زاویه یا به صورت پهن و خوابیده در ظهور جوانه‌ها از خاک تاثیری نداشته ولی قرار گرفتن سیرچه‌ها به صورت وارونه یا معکوس که جوانه سیرچه در پائین قرار گیرد مطلوب نبوده است.

کشت سیر معمولاً در سطوح کوچک و اغلب به‌صورت کرتی انجام می‌گیرد. برای اینکار در پاییز، زمین را شخم سطحی زده و کود دامی پوسیده را با خاک مخلوط می‌کنند. سپس زمین را به ابعاد مختلف کرت‌بندی کرده و به‌صورت جوی و پشته در می‌آورند. عمق جوی‌ها که به‌عنوان زهکش طبیعی عمل می‌کنند، حدود ۳۰ سانتی‌متر است. فواصل کاشت ۲۰ × ۱۵ سانتی‌متر و عمق کاشت بسته به‌نوع زمین بین ۳ تا ۵ سانتی‌متر متغیر است. در زمین‌های سنگین معمولاً سیرچه‌ها را تنها با فشار کمی در داخل خاک به‌طور سطحی می‌کارند. حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ کیلو در هکتار در نظر می‌گیرندو ضدعفونی کردن غده‌ها با یک قارچ‌کش موثر است. کشت سیر در مناطق دارای زمستان‌های نیمه‌سرد در پاییز (آبان‌ماه) صورت می‌گیرد.آبیاری سیر پس از کاشت با دور ۱۰-۸ روز مناسب است و تا ۲۰-۱۵ روز پیش از برداشت با توجه به رطوبت خاک ادامه می‌یابد. در هر منطقه زمان برداشت جو (جودرو) با زمان قطع ابیاری سیر، همزمان است. عملیات دفع علف‌های هرز و خراش دادن سطح خاک (سله‌شکنی) در طول دوره رویش گیاه بین ۲ تا ۳ بار انجام می‌گیرد. از آنجایی که ریشه سیر مانند پیاز سطحی است باید هنگام وجین و سله‌شکنی دقت فراوان نمود تا ریشه‌ها صدمه‌ای وارد نیاید.  استفاده از تناوب زراعی، شخم عمیق، یخ آب زمستانه، جمع‌آوری بقایای سیر از زمین زراعی، مبارزه با علف‌های هرز و سمپاشی به‌موقع سهم مهمی در کاهش شیوع انها دارد.از مشکلات دیگر زراعت سیر، حمله انواع کلاغ به کشتزار و در آوردن غده‌های تازه کشت شده از زیر خاک است.

محصول سیر، ۱۷۰ روز تا ۱۸۰ روز بعد از کاشت آماده برداشت می‌شود. اگرچه از برگ‌های سیر نیز استفاده می‌شود، اما هدف از کشت این گیاه، بیشتر برداشت غده زیرزمینی آن است. زمان برداشت سیر موقعی است که قسمت هوایی گیاه تقریبا خشک شده و شروع به افتادن کند. از آنجایی که سیرکاری در سطح کوچکی انجام می‌شود، معمولا با بیل اقدام به کندن سیر می‌کنند و گیاه کامل را چند روزی در مزرعه قرار می‌دهند تا خشک شود. رطوبت زیاد و یا سنگینی خاک موجب چسبیدن ذرات خاک به غده‌ها، افزایش برداشت و کاهش بازار پسندی می‌شود.  به‌منظور نگهداری سیر معمولا قسمت‌های انتهایی را بهم بافته و به‌صورت ریسه در می‌آورند و در سقف منازل آویزان می‌کنند نگهداری سیر پس از درجه‌بندی در ظروف مشبک نیز برای مدت امکان‌پذیر است.

راندمان محصول

راندمان محصول بستگی به واریته مورد کاشت، منطقه کاشت و مدیریت پرورش محصول دارد. در هر صورت میانگین راندمان ۸ تا ۱۰ تن در هکتار می‌باشد.

آماده سازی محصول برای ارائه به بازار

محصول سیر بعد از برداشت جهت ترمیم محصول بایستی ۵ تا ۷ روز در محلی تمیز که سایه است قرار داده شود. آنگاه برگ‌ها، ریشه‌ها را قطع نموده، سیرهای صدمه دیده، دارای علائم بیماری را حذف نموده و بعد از درجه‌بندی و تمیز نمودن، سیرهای سالم و استاندارد و با اندازه یکنواخت در تورهای مناسب بسته بندی و به بازار حمل می‌شود.

انبارداری

محصول سیر که کاملا خشک شده می‌تواند در حرارت معمولی اطاق با تهویه مطلوب به مدت ۵ تا ۶ ماه نگهداری شود. در شرایط یادشده تقلیل وزن محصول در حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد صورت می‌گیرد. محصول سیر را می‌توان در انبارهای سرد در درجه‌حرارت صفر تا سه درجه سانتی گراد با ۶۰ درصد رطوبت نسبی به‌صورت مطلوب‌تر نگهداری نمود.

 


مبارزه با علف‌های هرز  ابوبکر و عمر و عثمان خار سر دیوار

برای جلوگیری از رشد علف‌های هرز انجام کولتیوار زنی در فاصله ردیف‌ها علاوه بر وجین علف‌های هرز، خاک دور و بر بوته‌های سیر را تهویه و نرم می‌نماید. معمولاً در دوماه اول کاشت سیر، دو نوبت وجین 74علف‌های هرزیه47 ابجد سه خلیفه که به قول پیامبر 73 فرقه دوزخی میباشند و فقط یک فرقه اهل نجات است همبه ابجد کبیر و هم صغیر فرقه 385 شیعه385 و به ابجد صغیر هم فرقه 25 شیعه 25 کعبه 25 عدالت 25 راهنماه 25 تقواء25 عشق منه 25   برای کنترل رضایت بخش آنها لازم است. در موقع کولتیوارزنی بایستی دقت نمود که صدمه‌ای به ریشه‌های سیر نرسد.



  • خوشنویسان
  • قالب وبلاگ